2016-01-21 12:58:46• hírek • Szatmár.ro

Motoros karrierje legjobb eredményét hozta Maninak a 2016-os Dakar

A Dakar-rali útvonalát idéző hatalmas tortával fogadták kollégái Gyenes Emánuelt csütörtök délben munkahelyén és fő támogatójánál, az Autonet Import Kft. székhelyén. Az ünnepi pillanatokat követő sajtótájékoztatón Mani a verseny két hetének izgalmairól, pokoli fejfájásról, árvízről és arról is beszélt, hogy miért mond búcsút a Maraton kategóriának.

Kitörő örömmel fogadták kollégái és drukkerei csütörtök délben Gyenes Emánuelt az Autonet Import Kft.-nél. Elsőként Csehi Árpád vezérigazgató és Ilonczai Tamás marketing-igazgató gratulált a szatmári Dakar-hősnek a remek teljesítményhez, majd munkatársai halmozták el gratulációkkal. Egy hatalmas tortával is meglepték a kitűnő motorost, akiért napokon keresztül izgultak és akinek a teljesítményét folyamatosan nyomon követték a világ legnehezebb terepmotorversenyének két hete alatt.

"A Dakaron nagyon gyorsan eltelt ez a két hét, de tudom, hogy itthon nagyon lassan teltek a napok azok számára, akik izgultak értem. Köszönöm az összes gratulációt, drukkolást mindenkinek" - kezdte a sajtótájékoztatóját Gyenes Emánuel, aki élete legnehezebb versenyzéssel töltött napjain és karrierje legfontosabb megmérettetésén van túl.

Mani kis betekintést nyújtott a versenynapokba. Minden reggel hajnali 4-kor kelt, naponta 800-900 kilométert töltött a motoron ülve. A versenyzők hajnalban reggeliznek - már aki bír olyan korán enni -, aztán jön az egész napos verseny, egy kisebb csokival a zsebben.

"Az első futamok könnyűek és gyorsak voltak, az igazi nehézségeket Bolívia hozta, ahol 4600 méteres tengerszint feletti magasságban is haladt a mezőny. A szervezetemet a magasság nagyon megviselte, pokoli fejfájásom volt 2-3 napon keresztül, ez pedig a teljesítményemen is meglátszott. Orvoshoz is fordultam, hogy segítsenek enyhíteni a fájdalmat" - meséli Gyenes.

Az Autonet Motorcycle Team versenyzője már jobban érezte magát, amikor visszatért a mezőny Argentínába, az eredményei is sokkal jobbak lettek, sikerült saját rekordját is megdöntenie, hiszen az egyik etapon a 11. helyen végzett.

"A második hét első három napja nagyon nehéz volt, 280-300 kilométereket mentünk a sivatagban, 40 Celsius fokos hőségben. A mezőny élén haladóknak - köztük nekem is - könnyebb dolgunk volt, mert korán reggel indultunk, a hátrább levő, tapasztalatlanabb versenyzőket viszont a sivatagban érte a déli hőség, emiatt le is rövidítettek két speciális szakaszt" - magyarázza. De volt olyan szakasz, amit nem a hőség, hanem az El Nino miatt kellett lerövidíteni - például az árvíz egy hidat is elsodort szinte Mani orra előtt.

A szakaszok lerövidítése több motorosban is elégedettlenséget váltott ki, hiszen voltak akik hosszú utat tettek meg és végül kiderült, hogy csak a távolság felének a teljesítése lett volna kötelező.

Mani a tábori életről is mesélt. Mint kiderült, a biztató üzenetek vagy éppen videók több nap késéssel jutottak el hozzá, hiszen nem volt internet-hozzáférése. "A táborban lehetett internetezni, de 2500 euróba került 1 giga adatforgalom, ezt szinte senki nem fizette ki" - mondja. Emellett a maratoni napok voltak izgalmasak, hiszen kiürített iskolai osztályokban aludtak, a szervezőktől pedig csak egy-egy kis csomagot kaptak némi tisztálkodószerrel és egy köpennyel, hogy ne a motoros ruhában pihenjenek.

Az utolsó napokban jól ment Gyenesnek a verseny, bár amikor a 13. helyen állt összetettben, úgy gondolta, hogy sokkal rosszabb helyen fejezi be a megmérettetést. "Amikor láttam, hogy milyen neves versenyzők vannak mögöttem, biztos voltam benne, hogy több helyet is vissza fogok csúszni. Szerencsére sikerült a 14. helyen befejezni a versenyt, teljesítve a top 15-ös célt" - mondja. "Kis szerencsével jobb helyen is végezhettem volna, a 12. hely csak 7 percre volt tőlem, a 11. viszont már több mint fél órára. A 10. helyezett 1 órával jobb időt futott, a győztes Toby Price pedig 3 órával."

A kis szerencsére éppen egy tankolásnál lett volna szükség. "Az egyik tankolásnál véletlenül egy kis benzin került a sisakom ablakára, emiatt pedig ezt nem használhattam. Az egész futam alatt direktbe fújta a szemembe a port a szél, sütött a szemembe a nap. Egy idő után már alig láttam az úton a szintkülönbségeket." Emellett Mani esett is egyet, egy nagyobb kőnek ment neki, ám mire a nézők odafutottak hozzá segíteni, már újra a motoron volt és folytatta a versenyt.

Gyenes nagyon büszke az összetettben elért 14. helyre, és azon sem bánkódik, hogy végül második lett Maraton kategóriában. "Jövő évben búcsút mondok a Maratonnak, az összetettbeli eredményre koncentrálok. Már azért sem indulhatnék abban a kategóriában, mert nem a gyári felfüggesztéssel szeretnék versenyezni" - magyarázza Mani.

A terepraliban rengeteg múlik a jármű felfüggesztésén, a jobban teljesítők közül mindenki speciális felfüggesztéssel versenyzett, amit naponta szétszedtek és összeraktak a szervizesek. Ez 15 ezer eurós befektetést igényelne, de minden centet megér, tudjuk meg a Dakar-hőstől. Ha ezt sikerülne kicserélni a motoron és azt Manira igazítanák, a jobb helyezés is elérhetővé válna.

"Nehéz a gyári csapatokkal versenyezni, mert ők mindig egy lépéssel előttünk járnak. Vannak magáncsapattal induló versenyzők, akiket gyári csapatba hívnak, de azzal a feladattal, hogy a csapat legfontosabb versenyzőjét támogassa, akár úgy is, hogy fel kell adnia a versenyt. Ezt viszont nem vállalnám" - mondja. Egyébként a motorosok versenyét 15 éve zsinórban a KTM nyeri.

Mani első Dakarja alkalmával, 2007-ben még 12 óra választotta el az első helytől. Idén ez az idő már csak 3 óra volt. Bízik benne, hogy jövőre még jobb helyezést sikerül elérnie, hiszen mindenképp indulna a versenyen 2017-ben is. De előtte még ott a világbajnokság - ennek futamain is ott szeretne lenni, mert az jó felkészülés lenne a következő Dakarra.

"Sokat köszönhetek a szervizcsapatomnak is, hiszen sokat segítettek nekem. Szerencsére nagyon komoly baja nem volt a motoromnak. A fiúk könnyen beleszoktak a Dakar ritmusába és mindenképp velem szeretnének tartani jövőre is. Köszönöm a támogatóknak is, hogy lehetővé tették a részvételemet a versenyen" - zárta mondandóját Gyenes.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: